Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Αιτήματα για τα Γιάννενα

Επιστολές συντήρησης και αποκατάστασης του Τζαμιού Καλούτσιανης

Το Τζαμί της Καλούτσιανης είναι ένα από τα τρία τζαμιά που σώζονται στα Γιάννενα, από τα δεκαεπτά που υπήρχαν το 1913 όταν η πόλη μας απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. 
  
Χτισμένο περί τα τέλη του 15ου αιώνα, αρχικά ως χώρος προσευχής χωρίς μιναρέ (Μετζίτ) και εν συνεχεία ως Τζαμί τον 18ο αιώνα, το Τζαμί της Καλούτσιανης είναι συνυφασμένο με την Ιστορία της Πόλης μας: 
την  εποχή της τουρκοκρατίας ως κέντρο της επαναστατικής κίνησης που οργάνωσε ο επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος και στην σύγχρονη ιστορία των Ιωαννίνων ως σημείο υποδοχής του ελληνικού στρατού κατά την απελευθέρωση της, σημείο διανομής τροφίμων κατά την Γερμανοϊταλική κατοχή κ.α.

Η πρωτοβουλία του Νομάρχη Ιωαννίνων και νυν Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί έγινε θετικά αποδεκτή τόσο από τους κατοίκους της Καλούτσιανης όσο και της πόλης μας.
Δυστυχώς,  σχεδόν πέντε χρόνια (5) χρόνια μετά,  τα έργα σταμάτησαν και το Τζαμί παραμένει περικυκλωμένο με μια ημικατεστραμένη μπλε λινάτσα.

Για να προχωρήσουν τα έργα είχα επαφές με  τον κ. Περιφερειάρχη, την επιβλέπουσα του έργου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και τόνισα,  εκφράζοντας την άποψη και των μελών του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και της πλειονότητας των συμπολιτών μας, ότι ζητούμε και αναμένουμε να γίνουν αυτά που πρέπει , το ταχύτερο δυνατό, και το μνημείο που επέζησε για τρεις αιώνες να μην καταστραφεί επί των ημερών μας.

*************

Βάψιμο της περίφραξης της λίμνης

Η Λίμνη Παμβώτης είναι συνυφασμένη με την ίδια την πόλη των Ιωαννίνων. Τα Γιάννενα δεν νοούνται χωρίς τη λίμνη  τους και την μαγευτική διαδρομή της Παραλίμνιας Περιοχής.  
Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις που έγιναν και τα έργα Γλυπτικής που δωρήθηκαν στην πόλη μας από τους καλύτερους γλύπτες της Ελλάδος την ανάδειξαν και την έκαναν ομορφότερη.
Είναι ευθύνη να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε αυτό το εξαιρετικό τοπίο. Κατ’ επανάληψη ζήτησα να γίνουν εργασίες συντήρησης και ευπρεπισμού της περιοχής καθώς είναι ο τουριστικός - και όχι μόνο - καθρέφτης της πόλη μας.
Ενδεικτικά αναφέρω το παρακάτω αίτημα για βάψιμο της παραλίμνιας μεταλλικής καλαμώδους περίφραξης.

*************

Βελτίωση της πεζοδρόμησης της πόλης

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες και εντοπισμός επαγγελματιών περιπτερούχων που παραβαίνουν την νομοθεσία και δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των πεζών και των αναπήρων στα πεζοδρόμια ή καταλαμβάνουν περισσότερο δημόσιο χώρο κ.α.

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων ζήτησε να μπει μια τάξη σε αυτήν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη μας.
  *************

  Αίτηση υλοποίησης έργων στην Οδό Δαβάκη

  Κινούμενος καθημερινά στην πόλη αλλά και με οργανωμένες επιτόπιες επισκέψεις διαπίστωσα τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζουν οι υποδομές σε όλη την πόλη και ιδιαίτερα σε περιοχές νέας πολεοδομικής ανάπτυξης όπως τα Καρδαμίτσια, Τα Μέλανδρα, η Νέα Ζωή, τα Σεισμόπληκτα - Κάτω Μάρμαρα κ.α.

  Ζήτησα τον προγραμματισμό και εν συνεχεία την υλοποίηση έργων σε όλο τον Δήμο και ειδικά σε αυτές τις περιοχές.

  Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν στο Δήμο λόγω της μεγάλης μείωσης των πόρων από την Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα χρηματοδότησης για να βελτιώσουμε τις υποδομές της πόλης μας και στα δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου.
   *************

   Ρύθμιση της πεζοδρόμησης στην οδό Κουγκίου

   Οι πεζοδρομήσεις δίνουν χρώμα σε μία πόλη, διευκολύνουν την κίνηση των πεζών, βοηθούν την επιχειρηματικότητα και προσφέρουν ζωντάνια στην καρδιά των πόλεων.

   Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας τάχθηκε υπέρ των Πεζοδρομήσεων που ήδη υλοποιούνται στα Γιάννενα και ζήτησε να ενταχθούν και περιοχές εκτός του Ιστορικού Κέντρου της πόλης μας όπως η περιοχή της Πλατείας Σαπουντζάκη (Τζαμί Καλούτσιανης) με την πεζοδρόμηση της οδού Κουγκίου.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: