Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Δημοτικές Παρατάξεις Ουσίας και Όχι σφραγίδαςΓιώργος Ζάχος

Δημοτικές Παρατάξεις Ουσίας και  Όχι σφραγίδας

Απομένουν έξι μήνες μέχρι τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε μια οικονομία σε κρίση, μια κοινωνία σε απόγνωση και μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της σε ένα καθεστώς μειωμένων προϋπολογισμών και μνημονιακών υποχρεώσεων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η συμμετοχή των πολιτών στα τοπικά δημοτικά πράγματα, ενώ είναι περισσότερο επιτακτική από άλλοτε, θα είναι δυσκολότερη.
Για να ξεπεραστούν οι αναστολές και οι απογοητεύσεις όσων θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα Δημοτικά μας πράγματα πρέπει  να ξεπεράσουμε  το μοντέλο των κατ΄ επίφαση Δημοτικών Παρατάξεων.
Να ξεχάσουμε τις Δημοτικές Παρατάξεις Σφραγίδες μιας χρήσης.
Να υπερβούμε την κυρίαρχη λογική της ελεγχόμενης αναπαραγωγής του αυτοδιοικητικού δυναμικού. 
Να ενθαρρύνουμε νέους ανθρώπους και δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας που δεν εκπροσωπούνται να συμμετάσχουν και να τους δώσουμε με γενναιοδωρία  χώρο έκφρασής τους.
Να εξασφαλίσουμε μια πραγματικά δημοκρατική δομή και λειτουργία Δημοτικής Παράταξης με συλλογική διαμόρφωση των Αρχών της και με κυρίαρχο όργανο της την Γενική Συνέλευση των μελών της, δηλαδή όλων όσων θελήσουν να συμμετέχουν εθελοντικά και με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς. 
Μια Δημοτική Παράταξη δεν μπορεί να λειτουργεί ερήμην της πολιτικής και με κλειστά τα μάτια για όσα συμβαίνουν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαμορφώσει και να διατυπώσει τις βασικές ιδεολογικές και προγραμματικές της θέσεις και να καλέσει να γίνουν μέλη της όσοι και όσες τις αποδέχονται.  Μόνο με μέλη που θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις μπορούμε να  φύγουμε από τις λογικές των στρατεύσεων πίσω από «Πεφωτισμένους Επικεφαλής» με τη συντήρηση πλαστών δίπολων και τρίπολων και να προτάξουμε  τις συλλογικότητες που, ακηδεμόνευτες από πολιτικά κόμματα και οικονομικά συμφέροντα, θα επιλέγουν με δημοκρατικές διαδικασίες τους ηγέτες τους και θα λειτουργούν ως φορείς ένωσης και όχι διαίρεσης της τοπικής κοινωνίας.
Τέτοιες Δημοτικές Παρατάξεις έχει ανάγκη ο Δήμος μας και τέτοιες ζητούν οι δημότες μας.
Είναι ευθύνη και υποχρέωση να τις δημιουργήσουμε.

Γιώργος Ζάχος
Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: