Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Κοινωνική Πολιτική των Δημοτικών Παρατάξεων στα Γιάννενα



Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Οι συμπολίτες-ψηφοφόροι πρέπει να ζητήσουν από τους υποψηφίους Δημάρχους και τις Δημοτικές Παρατάξεις να τους παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους στον τομέα αυτό.  
Την Κοινωνική Πολιτική του απερχόμενου Δημάρχου Ιωαννίνων την καταλάβαμε πολύ καλά. Μετατροπή των ΚΑΠΗ σε Καφενεία, «υποστήριξη»  των ηλικιωμένων με μόνο σκοπό  την ψηφοθηρία και ένας άκρατος λαϊκισμός  για τους κακούς που έρχονται να καταργήσουν τα ΚΑΠΗ που αυτός  στηρίζει, γνωρίζοντας βέβαια πολύ καλά ότι αυτό που λέει είναι ψέμα.
Τρανταχτή απόδειξη ανυπαρξίας κοινωνικής πολιτικής, λαϊκισμού και διαπλοκής στην πόλη μας από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή αποτελεί η περίπτωση του περίφημου πλέον «Οίκου Ευγηρίας».
Θεμελιώθηκε το 2002.  Τον Μάρτιο του 2003 ο απερχόμενος Δήμαρχος δήλωνε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2003 και «Σύντομα, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα νιώσουν την φροντίδα και τη στοργή, την οποία έχουμε χρέος να τους προσφέρουμε".
Το Καλοκαίρι του 2004 ο Αντιδήμαρχος κ.  B. Kοσμάς διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον οίκο Eυγηρίας και τον Οκτώβριο του 2004 ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος ανακοίνωνε χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του. Μερικές ημέρες αργότερα ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Δήμου  της πόλης μας κ. Ε. Σαΐνης δήλωνε και πάλι  ότι  δημοπρατείται η Β' φάση της ανέγερσης. Τον Απρίλιο του 2005 ο απερχόμενος Δήμαρχος δήλωνε ότι εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για τον Οίκο Ευγηρίας.
Κάπου θα χάθηκαν οι πιστώσεις και τα τεύχη δημοπράτησης και η αξιοπιστία των όσων είχαν ειπωθεί μέχρι τότε, διότι στο προεκλογικό φυλλάδιο της Παράταξης του στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 η αποπεράτωση του Οίκου Ευγηρίας περιλαμβάνονταν στις Δέκα Δεσμεύσεις του για την επόμενη τετραετία.
Τον Ιανουάριο του  2008 o απερχόμενος Δήμαρχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και εκ μέρους μας στον τότε Υπουργό Υγείας κ.  Αβραμόπουλο για την ενίσχυση με 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του Οίκου Ευγηρίας.
Τώρα, Οκτώβριος του 2010, μερικές μέρες πριν τις Δημοτικές Εκλογές,  Οχτώ χρόνια μετά τη θεμελίωση, τις μεγαλοστομίες για την κοινωνική ευαισθησία της απερχόμενης  Δημοτικής μας Αρχής,  τις εξασφαλισμένες πιστώσεις, τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν - αλήθεια γιατί κρύβουν ποιος ήταν ο εργολάβος του έργου; - τις δηλώσεις για χρηστή διαχείριση των πόρων του Κληροδοτήματος κ.α. «εγκαινίασαν» ένα άδειο κτίριο χωρίς κρεβάτια και υποδομή.
Η τέλεια προσπάθεια εξαπάτησης!!!.
Μήπως ήρθε η ώρα  οι Δημότες των Ιωαννίνων να δώσουν την απάντηση που πρέπει σε αυτούς που κατ’ επανάληψη τους εξαπάτησαν;.
Μήπως ήρθε η ώρα να στηρίξουν το Πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής της «Ενότητας Πολιτών, Νέα Γιάννενα» του επόμενου Δήμαρχου Φίλιππα Φίλιου, που προβλέπει μεταξύ των άλλων: τη λειτουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, την βελτίωση των υποστηρικτικών δομών στήριξης της τρίτης ηλικίας, την ενίσχυση των ΚΑΠΗ, την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», την ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων για τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία, την ολοκλήρωση του δικτύου παιδικών / βρεφονηπιακών σταθμών, την απαλλαγή ευπαθών ομάδων και χαμηλόμισθων πολυτέκνων από τα τροφεία, την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών με δράσεις ενημέρωσης και ενίσχυση των δομών απεξάρτησης, την επιδότηση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών για άνεργους νέους και ηλικιωμένους, την ανάπτυξη δομών ενημέρωσης και ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών κ.α.;.
Αυτή η ώρα έφτασε. Στις 7 Νοεμβρίου Όλοι μαζί για τα Νέα Γιάννενα.

Ζάχος Γεώργιος του Κωνσταντίνου

Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Υποψήφιος Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων
« Ενότητα Πολιτών, Νέα Γιάννενα»  Φίλιππας Φίλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: