Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Άλλη μια Εβδομάδα χαμένη.

Η Εβδομάδα 16 έως 22 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης «European Mobility Week». Σε αυτήν δήλωσαν συμμετοχή άνω των δυο χιλιάδων Δήμοι της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή της Πόλης μας, κατά την προσφιλή της τακτική σε πολλές ανάλογες επετείους, την αντιμετώπισε ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, με τον περίπατο - παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων- μερικών ποδηλατών την τελευταία «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» σε μποτιλιαρισμένους από αυτοκίνητα δρόμους.

Η εβδομάδα πέρασε και η ευκαιρία για μια συντονισμένη συζήτηση και προβληματισμό για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας και τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν για μια καλύτερη κυκλοφορία χάθηκε για μια ακόμη φορά.

Η πόλη μας ζει κάτω από την κυριαρχία του αυτοκινήτου που προκαλεί σημαντικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και αισθητικές επιπτώσεις στη ζωή μας και οι αρμόδιοι αδιαφορούν. Παρά τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες που ακούστηκαν ότι το Πάρκινγκ της Κεντρικής Πλατείας και οι «λεωφορειόδρομοι» θα περιορίσουν το κυκλοφορικό – έδιναν μάλιστα και ποσοστά- η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Η αστική συγκοινωνία αντί να αναβαθμίζεται και να ενισχύεται, υποβαθμίζεται και παραμένει ένα αργό, μη ελκυστικό υποκατάστατο του αυτοκινήτου. Ο πεζοδρομημένος χώρος παραμένει ελάχιστος, ακόμη και σε σχέση με πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος, ενώ οι πλατείες και τα πεζοδρόμιά μας μετατρέπονται σε χώρους πάρκινγκ και τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν επιτέλους μέτρα που θα απομακρύνουν το αυτοκίνητο από το κέντρο και θα βελτιώνουν την κινητικότητα μας ως πεζών.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει επιτέλους ένας γνήσιος δημόσιος διάλογος, με την συμμετοχή των επιστημονικών φορέων της πόλης, των δημοτικών παρατάξεις και όλους τους ενεργούς πολίτες στην προοπτική:

Επέκτασης της πεζοδρόμησης του κέντρου της πόλης.

Ποιοτικής αναβάθμισης της αστικής συγκοινωνίας με ένταξη στο στόλο της και μικρών λεωφορείων προσβάσιμων και από τα άτομα με ειδικές ανάγκες και με πυκνότερα δρομολόγια.

Απελευθέρωσης πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών και διαβάσεων από τραπεζoκαθίσματα, αυτοκίνητα, μηχανάκια και άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών στα πεζοδρόμια.

Προστασίας από το θόρυβo και την ταχύτητα των μοτοσικλετών και των αυτοκινήτων.
Εφαρμογής όσων διατάξεων του ΚΟΚ υπέρ των πεζών και των ποδηλατών καταστρατηγούνται.

Καθιέρωσης διαδρόμων ποδηλατών.

Πρέπει να διεκδικήσουμε το δημόσιο χώρο που μας ανήκει. Για να μπορούμε να περπατούμε με ασφάλεια, να παίζουν τα παιδιά μας, να συναντάμε τους φίλους και τους γείτονές μας. Μια πόλη για τους πεζούς και όχι για τα αυτοκίνητα. Αυτός ο χώρος μας ανήκει, και τον θέλουμε πίσω. Θέλουμε πολλά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: