Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ !

 


 

"Η Δημοτική  μας Παράταξη  θα βγει πρώτη στις Δημοτικές Εκλογές! Της δίνουν μεγάλες πιθανότητες οι εταιρείες στοιχημάτων!"

Με αυξανόμενους ρυθμούς παρακολουθούμε την κοινωνία μας να κυριαρχείται από τις εταιρείες στοιχηματισμού και του τζόγου κάθε μορφής.

Οι διαφημίσεις τους κατακλύζουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) και το Διαδίκτυο. Ποδοσφαιρικές ομάδες και αθλητικές εκδηλώσεις στηρίζονται στην μεγαθυμία και τις «χορηγίες» τους. Ποδοσφαιριστές τις διαφημίζουν στις φανέλες τους. Γήπεδα και δημόσιοι κατακλύζονται από τις διαφημίσεις τους. Καταστήματά τους υπάρχουν σχεδόν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο των πόλεων !  

Με αισιόδοξα μηνύματα και σε  αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, καλούν παιδιά και ενήλικες να παίξουν το χαρτζιλίκι, το μεροκάματο, τον μισθό και τη σύνταξή τους στον τζόγο!

Το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους αποδίδει καρπούς! 

Η «Επιχείρηση Τζόγος»  πάει περίφημα!

Χιλιάδες άτομα από μικρά παιδιά μέχρι συνταξιούχους, κατά κανόνα περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, ζουν εξαρτημένα από τον τζόγο. Ξεροσταλιάζουν μπροστά σε οθόνες στα καταστήματα του τζόγου, χάνουν τα πενιχρά τους εισοδήματα και τις περιουσίες τους,  διαλύουν τις οικογένειες τους και καταστρέφουν την ψυχική και την σωματική τους υγεία! Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξαιτίας του εθισμού τους καταστράφηκαν επαγγελματικά, έχουν κλέψει χρήματα από τη δουλειά τους, από φίλους και  συγγενείς ή έχουν δανειστεί χρήματα από τοκογλύφους.

Οι ειδικοί το έχουν πει : «Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι  ισχυρότερος από αυτόν του αλκοόλ και ανάλογος με αυτόν των ναρκωτικών ουσιών».

Αναμενόμενη ήταν και η «επιτυχία» και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας! 

Οι στοιχηματικές εταιρείες κάθε μορφής που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα έχουν μεταξύ τους την δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία της Ελλάδος, παραπάνω από βιομηχανικούς κολοσσούς και τράπεζες!

Μια χώρα με τον μισό πληθυσμό της σε καθεστώς φτώχιας που παλεύει να ξεφύγει από την χρεοκοπία ανήκει στις δέκα πρώτες χώρες του κόσμου στον τζόγο! Μας ξεπερνάει ο Καναδάς και η Ισπανία αλλά όπως πάμε σύντομα θα τους ξεπεράσουμε και αυτούς! Βλέπε σχετικά (Εδώ)

Από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που παίχτηκαν στον τζόγο το 2015 φτάσαμε στο ποσό των 29,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 15% του ΑΕΠ αυξημένο κατά 28,8% συγκριτικά με το 2021. Για λεπτομέρειες βλέπε άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή  (Εδώ)

Με τα δεδομένα αυτά θα περίμενε κανείς η οργανωμένη πολιτεία να λάμβανε  κάποια μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες και την κοινωνία μας. Να δει τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται και να κάνει κάτι για τον περιορισμό του φαινομένου. Για παράδειγμα να απαγορεύσει τη διαφήμιση των εταιρειών τζόγου κατά το πρότυπο της απαγόρευσης που επέβαλαν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο ( Εδώ) και η Ισπανία (εδώ)   Σε Κοινοτικό επίπεδο η απαγόρευση των διαφημίσεων του καπνίσματος δείχνεις επίσης τον δρόμο (Εδώ) 

Χρήσιμα τα έσοδα από την φορολογία των δραστηριοτήτων του Τζόγου αλλά η ατομική και κοινωνική υγεία μας πρέπει να προηγείται! 

Μια οργανωμένη πολιτεία θα αντιμετώπιζε επίσης με σοβαρότητα τα εξαρτημένα άτομα και θα έκανε κινήσεις σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο για τη θεραπεία αυτών των ατόμων καθώς είναι προφανές ότι το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων  Ατόμων ( ΚΕΘΕΑ) παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του δεν μπορεί αντιμετωπίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων (Εδώ)

Μια σοβαρή πολιτεία πρέπει να δίνει σημασία πρώτα στις κοινωνικές και έπειτα στις οικονομικές διαστάσεις του τζόγου.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ή ΕΣΤΩ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΖΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.

 

Αθήνα 22/10/2023

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: